A woman is no man, de boekentip van Tina

A Woman is no man, Etaf Rum

‘I was born without a voice, one cold, overcast day in Brooklyn, New York. No one ever spoke of my condition.
I did not know I was mute until years later, when I opened my mouth to ask for what I wanted and realized no one could hear me. Where I come from, voicelessness is the condition of my gender, as normal as the bosoms on a woman’s chest, as necessary as the next generation growing inside her belly. But we will never tell you this, of course. Where I come from, we’ve learned to conceal our condition. We’ve been taught to silence ourselves, that our silence will save us. It is only now, many years later, that I know this to be false. Only now, as I write this story, do I feel my voice coming.’ Etaf Rum

Samenvatting

Dit zijn de verhalen van drie vrouwen, drie generaties die ‘geleerd’ hebben om stil te zijn, die geleerd hebben dat je leven als vrouw nu eenmaal beperkingen heeft, simpelweg omdat je nu eenmaal geen man bent.
In A Woman is no man vertelt Etaf Rum hoe religie, traditie en cultuur de positie van de vrouw onderdrukken, hoe je als vrouw niets te vertellen hebt, hoe je als vrouw eigenlijk alleen maar je man hebt te gehoorzamen en hoe dat van generatie op generatie, van moeder op dochter wordt doorgegeven. Maar ze vertelt ook over de positie van  mannen, want diezelfde mannen die hun vrouwen onderdrukken en overheersen, gaan ook ten onder aan diezelfde religie, traditie en cultuur die absurd hoge en bijna onhaalbare eisen stelt aan mannen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het allemaal in stand wordt gehouden, want eigenlijk is niemand gelukkig en zijn er alleen maar verliezers.

Het boek

De verhalen worden verteld door de drie vrouwen:

De 17-jarige Isra die door haar ouders wordt uitgehuwelijkt aan Adam en na haar huwelijk met hem Palestina verlaat en met hem vertrekt naar Brooklyn, New York. Daar aangekomen ontdekt zij dat haar leven niet is veranderd en ook niet zal veranderen: ook in ‘America, the land of the free’ heeft Isra niets te zeggen. Thuis in Palestina moest ze naar haar vader luisteren, in Amerika moet ze niet alleen naar haar echtgenoot luisteren, maar ook naar haar tirannieke schoonmoeder. Als Isra alleen maar dochters baart en niet eens ‘in staat is’ om haar man een zoon te schenken, komen haar huwelijk en de relatie met haar schoonmoeder steeds verder onder druk te staan.

De 18-jarige Deya, de oudste dochter van Isra, die door haar grootmoeder Fareeda wordt opgevoed. Deya wil graag naar de universeit en studeren, maar Fareeda vindt dat allemaal onzin en is op zoek naar een goede echtgenoot voor Deya en het lijkt erop dat de geschiedenis zich herhaalt.

Fareeda, de moeder van Adam, schoonmoeder van Isra en grootmoeder van Deya, draagt een duister familiegeheim met zich mee dat koste wat koste moet worden bewaard. Niemand mag dit geheim ontdekken en ze zal er alles aan doen om dit te voorkomen, maar tegen welke prijs?

Aanrader

Woorden kunnen niet beschrijven hoe dit boek mij heeft geraakt, hoe deze verhalen van deze drie vrouwen mij hebben geraakt. Ik kan dan ook niet anders dan het boek een 5/5 te geven. In haar voorwoord vertelt de auteur dat dit verhaal een verhaal is als geen ander verhaal, het is een boek als geen ander boek en ze heeft gelijk. Wij -hier in het Westen- hebben vaak een (niet zo positief) oordeel over andere culturen, maar dit boek geeft echt een duidelijk inzicht over hoe mensen gevangen zitten in hun religie, tradities en cultuur. Ik kan niet anders dan zeggen: lees alsjeblieft dit boek.
Je kunt A Woman is no man kopen bij bol.com voor € 8,39. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten!

De Auteur

Etaf Rum (1989) is geboren en getogen in Brooklyn, New York. Haar ouders en grootouders groeiden op in vluchtelingenkampen in Palestina voor ze naar Amerika emigreerden. Etam werd op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en werd moeder toen ze 19 jaar oud was.

Ze kwam op de titel van haar boek, omdat haar grootmoeder regelmatig tegen haar zei: ‘daarom, je mag dit niet doen, omdat je geen man bent.’
Etam kon echter niet verkroppen dat ze niet kon worden wat ze wilde zijn en kwam in opstand. Ze ging studeren en stapte uit haar gearrangeerde huwelijk. Ze is inmiddels opnieuw getrouwd, heeft twee kinderen en een stiefdochter. Ze woont in Rocky Mount, North Carolina. A woman is no man is haar debuut en ze werkt inmiddels aan haar tweede boek.  Je kunt haar volgen op haar Instagram account: https://www.instagram.com/booksandbeans/.

 

1 Vindt dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *