Aint I a woman, de boekentip van Tina, empress empowerment coaching

Ain’t I a woman, black women and feminism, Bell Hooks

In Ain’t I a woman geeft Bell Hooks een kritische analyse van de ervaringen van zwarte vrouwen in de Verenigde Staten, met name in de context van de feministische beweging. De titel ‘Ain’t I a woman’ komt uit de wereldberoemde speech van Sojournur Truth die zij hield in 1851 tijdens de Women’s Convention in Akron, Ohio.

Samenvatting

Hooks betoogt dat zwarte vrouwen vaak worden buitengesloten en genegeerd in zowel de bredere samenleving als binnen de feministische beweging, vanwege hun intersectionele identiteit als vrouw en als zwart persoon. Ze bespreekt hoe deze buitensluiting voortkomt uit diepgewortelde vooroordelen en stereotypen over zwarte vrouwen, zoals het idee dat ze minder vrouwelijk zijn dan witte vrouwen of dat ze niet dezelfde kwetsbaarheden en problemen delen.

Ze bekritiseert de feministische beweging omdat deze zich uitsluitend richt op de ervaringen van witte vrouwen uit de middenklasse en omdat op deze manier het idee in stand wordt gehouden dat alle vrouwen dezelfde ervaring van onderdrukking delen.

Hooks pleit voor een inclusieve feministische beweging die de diversiteit van vrouwen erkent en respecteert en die zich richt op het beëindigen van alle vormen van onderdrukking en discriminatie. Ze betoogt dat de feministische strijd niet alleen moet gaan over gelijke rechten voor vrouwen, maar ook over het beëindigen van racisme, armoede, onderdrukking en andere vormen van onrecht.

Het boek

Het boek bestaat uit vier delen: “Het verleden en het heden”, “Zwarte vrouwen en feminisme”, “Racisme en seksisme: dubbele onderdrukking” en “De toekomst van feminisme”. Hooks maakt gebruik van persoonlijke verhalen, historische analyses en theoretische argumenten om haar punt te maken en om te laten zien hoe de ervaringen van zwarte vrouwen zijn gevormd door geschiedenis, cultuur en politiek.

Ain’t I a Woman is een belangrijk werk binnen de feministische literatuur en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van intersectioneel feminisme, dat zich richt op de manier waarop verschillende vormen van onderdrukking en discriminatie met elkaar verbonden zijn en elkaar beïnvloeden. Het boek is nog steeds relevant en inspirerend voor iedereen die zich bezighoudt met de strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle mensen.

Aanrader

Als er een boek is dat echt 5/5 sterren verdient, is het dit boek wel. Hooks pleit met passie voor gelijkheid van alle vrouwen.  Naast haar eigen mening slaat Hooks je ook om de oren met feiten uit onderzoeken. Het boek is must read voor alle vrouwen: ongeacht het ras, sociale status, leeftijd, of geaardheid. Schaf het aan en lees het vooral met een open mind en zonder vooroordelen. Het is echt de moeite waard. Je kunt het boek kopen bij bol.com voor €23,49.

De Auteur

Bell Hooks, geboren in 1952 als Gloria Jean Watkins in Hopkinsville, Kentucky, studeerde Engels aan de Standford University en behaalde een doctoraat in de literatuurwetenschappen aan de Universiteit van California. Na haar studie doceerde ze aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en in het buitenland, waaronder de Yale University, de City University of New York en de Universiteit van Zuid-Californië.

Andere boeken van Hooks zijn: Feminist Theory: From Margin to Center (1984), Teaching to Transgress: Education as the Practice of Freedom (1994), en All About Love: New Visions (2000).

Hooks houdt haar privéleven meestal buiten de schijnwerpers. Er is bekend dat ze in het verleden getrouwd is geweest en dat ze geen kinderen heeft.

In 2021 kondigde Hooks aan dat ze met pensioen zou gaan als hoogleraar aan de Berea College in Kentucky, waar ze sinds 2004 lesgaf. Ze blijft echter actief als schrijver en spreker en ze blijft zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle mensen.

  Vind dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *