De weg naar mezelf Nora Monsecour de boekentip van Tina

De weg naar mezelf: Danseres, Transgender én vrouw, Nora Monsecour en Anke Michiels

‘If you can dream it, it can be done. But you will have to work hard for it.’
Nora Monsecour

Samenvatting

Nora vertelt over ‘de weg naar zichzelf’. Ze beschrijft hoe ze als kind al wist dat ze twee dromen had: lichamelijk een meisje te worden en een danscarrière op te bouwen. Het was een reis met vallen en opstaan, maar ze heeft beide dromen weten te verwezenlijken.

Het boek

Nora, geboren als meisje met het lichaam van een jongen (Aaron), vertelt als vierjarig jongetje tegen iedereen die het (niet) wil horen dat zij een meisje is. Wanneer Arno, haar tweeling broer kiest voor voetbal, kiest zij resoluut voor dans en droomt zij ervan later een ballerina te worden. Wanneer Arno kiest voor Playmobil, Lego  en auto’s, verlangt zij naar poppen, barbies, roze kralen en glitter, die zij nooit krijgt omdat haar ouders vinden dat jongetjes niet met poppen spelen. Als haar moeder er niet is, pakt zij haar nachthemden en trekt ze deze aan. Doordat Nora/Aaron blijft volhouden dat zij een meisje is, maken haar ouders -als zij acht jaar is- een afspraak met het genderteam van het Universitair Ziekenhuis in Gent en is de eerste stap naar haar transitie gezet. Als Nora elf jaar is, mag ze starten met puberteitsremmers, dit proces loopt tot haar 18e jaar.

Nora vertelt over de vooroordelen waarmee zij te maken krijgt: ‘jij bent geen transgender, dat bestaat niet. Je mama wil gewoon een dochter van jou maken.’ Ze vergooide haar kansen als jongen alleen maar omdat ze zich ‘niet zo goed’ voelde in haar lichaam. Ze was een fout van de natuur.

De strijd om te mogen dansen met de meisjes, haar depressie en suïcidale gedachten en dan uiteindelijk de operatie op 19  juni 2014  als ze 18 jaar is. Het heerlijke vooruitzicht dat haar leven als vrouw dan pas echt zal beginnen en uiteraard vertelt ze over het begin van haar leven als vrouw en haar succesvolle carrière als ballerina. Na de operatie vertelden de artsen haar dat ze een jaar nodig zou hebben om te revalideren, maar na drie maanden danste ze weer.

Aanrader

Wat een veerkracht, wat een kracht heeft deze bijzondere vrouw. De weg naar mezelf is een absolute aanrader en krijgt van mij die dik verdiende 5/5.

De Auteur

Nora danst tegenwoordig bij een professioneel dansgezelschap in Duitsland. Haar levensverhaal vormde de inspiratiebron voor de internationaal gelauwerde film GIRL. Ze schreef dit boek samen met journaliste Anke Michiels.

2 Vinden dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *