empress empowerment coaching de boekentip van tina

Knap voor een dik meisje, het gewicht van gewicht, Tatjana Almuli

‘Ik zit met een jongen die ik leuk vind op een kleedje aan het water. Het is broeierig, een zomeravond in juli, en we willen gaan zwemmen. Ik draag een kort, mouwloos jurkje waarin ik me niet helemaal op mijn gemak voel. Alsof de jongen dat aanvoelt en mijn ongemak wil wegnemen, strijkt hij door mijn haren, geeft me een kus en zegt: ‘je hebt zo’n mooi gezichtje, weet je dat?’ Ik glimlach en wil iets terugzeggen, maar hij is me voor: ‘ja, je bent echt wel knap, voor een dik meisje.’

Samenvatting

Tatjana vertelt over haar strijd met haar gewicht, het ontstaan van haar eetstoornissen, de schaamte voor haar lichaam en de taboe rondom het dik zijn, het beeld en de veroordelen die de maatschappij heeft over dikke mensen. Het verdriet om het dik zijn en het onbegrip over het dikker worden, want zoveel eet ze toch niet?

Het boek

Ze vertelt over haar jeugd, haar relatie met haar ouders (haar vader is bipolair), de ziekte en het overlijden van haar moeder, het pesten op school, de opmerkingen en ‘grapjes’ die werden gemaakt: ‘laat je ook wat over voor de rest, Tat? Hard gelach….’Jij krijgt geen snoep, je hebt al genoeg snoep gegeten in je leven’, ‘als je zo dik blijft, vind je later nooit een baan en zal geen man met je willen trouwen.’ De groeiende onzekerheid, de zelfhaat en het gevoel er niet bij te horen, al deze emoties deelt ze met ons. Geen enkel moment heb je het gevoel gehad dat ze klaagt, integendeel ze vertelt gewoon haar verhaal. Alles komt aan bod en ze is pijnlijk eerlijk over haar liefdesleven, haar seksleven en de bijbehorende teleurstellingen.

Pas wanneer ze 25 is, komt men erachter dat ze lijdt aan het zogeheten MC4-recepordefect, een gendefect. Hierdoor krijgt ze minder snel een ‘vol’ gevoel als ze eet en heeft ze een minder goede stofwisseling. Uiteindelijk realiseert ze zich dat slank zijn niet hetzelfde is als gelukkig zijn, de twee zijn niet aan elkaar gekoppeld, iets wat ze heel lang heeft gedacht.

Aanrader

Het boek is een absolute aanrader en krijgt van mij een 4/5. Tatjana geeft een goed beeld over hoe de maatschappij kijkt naar dikke mensen en -zoals hierboven vermeld- dat slank zijn zeker niet hetzelfde is als gelukkig zijn. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat fat-shaming zeker geen motivatie is voor dikke mensen om af te vallen. Knap voor een dik meisje is te koop bij bol.com voor €18,99. Het E-book kun je er krijgen voor €10,99. Ikzelf heb geluisterd naar het luisterboek voor €11,99 dat is ingesproken door Tatjana zelf. Ze heeft een prettige stem en leest het heel fijn voor.

De Auteur

Tatjana Almuli (1991) is een Nederlandse journalist en schrijfster. In 2015 deed zij mee met het programma Obese en viel zij in tien maanden 56 kilo af. Ze ging ervan uit dat als ze zou afvallen dat ze wel gelukkig zou worden, niets was minder waar, ze werd er niet gelukkiger door en haar negatieve zelfbeeld verdween helaas niet met de kilo’s.

Knap voor een dik meisje (2019) is het debuut van Tatjana Almuli. Het boek kreeg een nominatie voor de Opzij Literatuurprijs. In 2020 schreef zij samen met Cathelijne Blok de bundel Zestien. In januari 2022 komt haar derde boek ‘Ik zal je nooit meer’ uit, een roman over een (geheime) familiegeschiedenis, uitgestelde rouw en transgenerationeel trauma.

  Vind dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *