Empress Empowerment Coaching de boekentip van Tina Krabben

Krabben, Daan Borrel& Milou Deelen

Krabben: van vrouw tegen tot vrouw, Daan Borrel & Milou Deelen

In 2017 plaatst Milou Deelen een filmpje op Facebook waarin ze vellen papier omhoog houdt met scheldwoorden erop die ze van haar vereniging naar haar hoofd geslingerd kreeg: hoer, slet, laag wijf. Dit filmpje leidt tot contact met journalist en schrijver Daan Borrel. Samen schrijven ze het boek Krabben, waarin ze de vraag stellen, die hen beiden bezighoudt: waarom zijn vrouwen geneigd elkaar genadeloos te veroordelen?

Samenvatting

De titel Krabben verwijst naar de krabbenmand: als er 1 krab in een mand zit, kan hij zelfstandig uit de mand klimmen. Als er meerdere krabben in dezelfde mand zitten, zullen ze proberen elkaar in de mand te houden, elke krab die eruit probeert te klimmen wordt tegengehouden door de andere krabben. Zijn vrouwen echt als krabben in een mand, elkaar naar beneden halend om zelf hogerop te komen? Daan en Milou gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Het boek

Het boek is opgedeeld in een reeks brieven aan elkaar geschreven door Daan en Milou, waarin ze elkaar vragen stellen, een serie interviews met verschillende vrouwen zoals Anja Meulenbel, Sylvana Simons en zangeres Merol en een aantal uitspraken die onder andere vrouwen doen over andere vrouwen. Geen enkel onderwerp is te gek, alles is bespreekbaar en niets is taboe: van het eeuwige lijnen van vrouwen, online haat, lichaamshaar en vrouwen op de werkvloer. Heel interessant is de verschillende meningen van de verschillende vrouwen waardoor je (wel of niet) een andere kijk op het onderwerp krijgt. Doordat het boek zo is opgedeeld, leest het makkelijk weg, blijft het boeien en vlieg je erdoorheen.

Aanrader

Het boek is een echte aanrader en kan ik echt aan alle vrouwen aanbevelen. Het geeft een goed inzicht over hoe wij vrouwen met elkaar omgaan en of de krabbenmand nu wel of niet bestaat of een verzinsel is. Het boek krijgt van mij een dik verdiende 5/5.

De Auteurs

Daan Borrel (1990) is journalist en schrijver en studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is freelancejournaliste. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en Elle. Andere boeken van haar zijn, Soms is liefde dit (2018) en Jaar van het nieuwe verhaal (2020).

Milou Deelen (1995) is journalist. Ze schrijft onder andere voor VICE, Linda, Glamour, Viva, Opzij en Grazia. In 2020 verscheen haar serie over feminisme op NPO3 YouTube. Krabben is haar eerste boek en zij werkt nu aan haar tweede boek.

2 Vinden dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *