The turnaway study boekentip van tina de keyzer

The Turnaway Study: The Cost of Denying Women Access to Abortion, Diana Greene Foster

Het boek is gebaseerd op een baanbrekend onderzoek dat de keuzes, ervaringen en gezondheidsresultaten van vrouwen onderzoekt die enerzijds toegang tot abortus hebben gekregen en anderzijds vrouwen die de abortus niet hebben gekregen, zij zijn weggestuurd (turned away).

Samenvatting

In het boek staan twee vragen centraal:

  1. Zijn er negatieve gevolgen voor vrouwen die een abortus ondergaan en zo ja, welke zijn dat (does abortion hurt women)
  2. wat zijn de gevolgen voor vrouwen om (wel of geen) toegang te krijgen tot een gewenste abortus?

 

Het boek

Diana Green Foster en haar team interviewden meer dan 1000 vrouwen vijf jaar lang tweemaal per jaar. Aan de ene kant de groep die de abortus had gekregen en de groep die de abortus was geweigerd, de groep die was weggestuurd. Ze volgenden deze vrouwen gedurende vijf jaar en onderzochten hun fysieke, emotionele, financiële en sociale status en kwamen tot verrassende en krachtige conclusies.

Foster benadrukt ook de impact van de wetgeving (lees de impact van de weigering op abortus).  Beperkingen zoals lange wachttijden, verplichte counseling en beperkingen op verzekeringen leiden vaak tot het bemoeilijken van de omstandigheden voor vrouwen om toegang te verkrijgen tot abortus. Het boek roept op tot meer toegankelijkheid, ondersteuning én begrip voor vrouwen die een abortus willen ondergaan.

Aanrader

The Turnaway Study is zeker een aanrader en verdient ook die 5/5. Eigenlijk zou elke vrouw het moeten lezen. Of je nu wel of niet voor of tegen abortus bent, ik ben van mening dat elke vrouw het recht moet hebben om zelf de keus te kunnen maken of zij wel of geen abortus pleegt. Vrouwen weten heel goed zelf waarom ze wel of geen abortus willen plegen en zij zijn zelf heel goed in staat om met de gevolgen daarvan te leven.

De Auteur

Diana Greene Foster is een onderzoeker en professor aan de Universiteit van California, San Francisco, waar ze werkt bij de Bixby Center for Global Reproductive Health. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de gezondheid van vrouwen en reproductieve rechten. Haar onderzoek The Turnaway Study is gepubliceerd in diverse wetenschappelijke tijdschriften en kreeg veel aandacht vanwege het huidige abortusdebat in de Verenigde Staten. Ze heeft verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen voor haar onderzoek en inzet voor reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen.

Diana Greene Foster is een activist die zich inzet om het debat over abortus te voorzien van wetenschappelijk onderbouwde argumenten en inzichten. Foster is getrouwd en heeft kinderen en houdt haar privéleven privé.

 

Vind dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *