Jackson, Mississippi, 1962, een tijd waarin de zwarte dienstmeid wordt ingezet als surrogaatmoeder voor de kinderen van haar blanke werkgever, maar die niet vertrouwd wordt met het poetsen van het huiszilver. Een tijd waarin blanken een apart toilet voor de zwarte hulp in huis hebben, omdat zwarten nu eenmaal andere ziektes overdragen.
Samenvatting
Kathryn Stockett vertelt het verhaal van drie vrouwen: Aibileen, Minny en Skeeter. Aibileen en Minny, zijn beiden zwarte dienstmeiden in een tijd waarin racisme hoogtij viert. De dagelijkse psychologische vernederingen zijn pijnlijk voelbaar en worden goed verwoord door Stockett.
De blanke Skeeter keert na haar studie terug naar huis en besluit een boek te schrijven over de vernederingen en het leed van de zwarte hulp die weliswaar in loondienst is, maar eigenlijk niets meer is dan een betaalde ‘slavin’ met een schortje. Ze benadert Aibileen en Minny en biedt aan hun bittere, schrijnende en soms toch ontroerende verhalen -anoniem- op te schrijven en te vertellen. Aanvankelijk is alleen Aibileen bereid om haar verhaal te vertellen, later volgt Minny toch en uiteindelijk weet Skeeter het vertrouwen van andere zwarte dienstmeiden te winnen die ook hun verhalen willen vertellen. De vrouwen nemen een ongelooflijk risico die fatale gevolgen kan hebben als men ontdekt waar ze mee bezig zijn. De ontmoetingen moeten in het diepste geheim plaatsvinden en de angst en de spanning om ontdekt te worden met alle eventuele gevolgen van dien, worden voelbaar in woord gebracht.
De boodschap
De boodschap is duidelijk: de vrijgevochten Skeeter rebelleert niet alleen tegen het alom geaccepteerde dagelijkse racisme maar ook tegen de conservatieve opvattingen over de positie van de vrouw. Van haar wordt verwacht dat ze trouwt en kinderen krijgt, een carrière is niet nodig, maar Skeeter heeft andere plannen voor haar toekomst.
De verteller
De verhalen worden beurtelings verteld in de ‘ik-vorm’ door Aibileen, Minny en Skeeter. Hierdoor worden de verhalen persoonlijk en voel je ook echt de emoties van de drie vrouwen.
Het boek
De vertaling van de titel ‘een keukenmeidenroman’ doet mijns inziens het boek geen eer aan. Integendeel, ze doet deze zelfs te kort. Een titel als ‘een keukenmeidenroman’ klinkt frivool, speels en doet mij denken aan een chicklit of een boeketreeks. Niets is minder waar. The Help gaat over racisme, het is een verhaal met diepgang, onrechtvaardigheid, ongeloof, spanning, humor en gaat over een onwaarschijnlijke vriendschap tussen drie -elk op hun eigen wijze- bijzondere en sterke vrouwen.
Het boek is in 2011 gelijknamig verfilmd met in de hoofdrollen Viola Davis (Aibileen), Emma Stone (Skeeter) en Octavia Spencer (Minny) die zelfs een Oscar won voor de beste vrouwelijke bijrol.
The Help is de debuutroman van Kathryn Stockett en zij heeft sindsdien geen andere boeken uitgebracht. Het schijnt dat zij inmiddels werkt aan haar tweede boek.
Aanrader
Ik heb de Engelstalige versie gelezen en ondanks het heftige onderwerp, leest het gemakkelijk weg, is het een pageturner en moeilijk weg te leggen. Je wilt verder lezen, je wilt weten wat er gaat gebeuren, je wilt weten hoe het afloopt. En wat is toch ‘the terrible awful’ waar Minny het steeds over heeft…
Het boek is een absolute aanrader, het is zelfs een absolute must om te lezen en krijgt van mij een dik verdiende 5/5.
The Help is bij Bol.com te koop voor € 9,09 en een keukenmeidenroman is eveneens bij Bol.com te koop voor € 6,55. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten.
5 Vinden dit leuk!