we moeten allemaal feminist zijn chimamanda ngozi adichie de boekentip van tina

We moeten allemaal feminist zijn, Chimamanda Ngozi Adichie  

Okolama was een van mijn beste jeugdvrienden. Ik was ongeveer veertien. We waren bij hem thuis en kibbelden, waarbij we elkaar om de oren sloegen met halfbakken kennis uit boeken die we hadden gelezen. Ik weet niet meer waar deze woordenwisseling over ging. Maar ik weet nog wel dat Okolama me aankeek en zei: ‘weet je, jij bent een feminist.’ Het was geen compliment.

Samenvatting

Chimamanda vertelt over de vooroordelen over het feminisme en de negatieve lading die het woord inmiddels toebedeeld heeft gekregen: feministen haten mannen, zijn ongelukkig, dominant, zijn altijd boos en scheren niet. Chimamanda weerlegt al deze vooroordelen op positieve, luchtige en humoristische wijze.

Het boek

Als je als vrouw in Nigeria alleen een hotel binnenloopt, gaat men er eigenlijk meteen van uit dat je een prostituee bent. Sommige openbare gelegenheden kom je als vrouw alleen niet eens binnen zonder man, want dat is niet ‘gepast’. Een ‘nette’ vrouw gaat niet alleen uit, naar een club of een café. En als vrouwen binnenkomen met een man, worden ze geneerd en wordt alleen de man begroet en gezien als volwaardige gesprekspartner. Ook de verschillen en de overeenkomsten met het buitenland komen aan bod, Chimamanda vertelt over de ervaringen en persoonlijke verhalen van haar Amerikaanse vriendinnen en hoeveel moeite zij doen om ‘aardig’ gevonden te worden en dat je als (Amerikaanse) vrouw vooral niet boos, agressief of ‘te luid’ mag zijn. Ook de positie en de opvoeding van de mannen komen aan bod. De definitie van mannelijkheid: je mag niet bang zijn, niet zwak zijn en zeker niet je kwetsbaarheid tonen. De man moet hard en sterk zijn. Uiteraard wordt ook de dynamiek tussen mannen en vrouwen besproken en de conflicten die daaruit kunnen ontstaan. En natuurlijk legt ze uit waarom we allemaal feminist moeten zijn en dat feminisme ook mannen ten goede zal komen als die hoge lat waar mannen vandaag de dag overheen moeten springen, wat lager wordt gelegd.

Aanrader

Het boek is zeker een aanrader en krijgt van mij die dik verdiende 5/5. Al is het alleen maar omdat de auteur dit toch wel gevoelige onderwerp op een luchtige en humoristische wijze weet te bespreken. Het boek bestaat uit 80 bladzijden en je hebt het binnen een uur gelezen, daar hoef je het dus zeker niet voor te laten. Ikzelf heb naar het audioboek geluisterd, ingesproken door de auteur en dat is helemaal een aanrader. Chimamanda heeft een hele prettige stem om naar te luisteren. Je kunt de paperback versie van We moeten allemaal feminist zijn kopen op bol.com voor €7,99 en de hardcover voor €17,99.

De Auteur

Chimamanda Ngozi Adichie (1977) is een Nigeriaanse auteur en feminist. In 1996 ging zij naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten literatuur en Afrikaanse studies studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University (bron Wikipedia).
Haar eerste roman Paarse Hibiscus kwam in 2007 uit. Hiervoor won ze de Commonwealth Writer’s Prize.
We moeten allemaal feminist zijn kwam uit in 2016. Zij wordt gezien als één van de belangrijkste Afrikaanse auteurs van haar generatie.

Andere boeken van de auteur zijn: Een halve gele zon (2006), Het ding om je hals (2009), Amerikanah (2013), Lieve Ijeawele, of een feministische manifest in vijftien voorstellen en Gedachten over rouw (2022).

Chimamanda Ngozi Adichie is getrouwd en woont afwisselend in Nigeria en de Verenigde Staten.

 

Vind dit leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *