‘Freedom is for free’
Miriam en haar man Peter ontmoeten elkaar in India en nadat ze verschillende jaren samen door Azië en Papua New Guinea hebben getrokken, besluiten ze een jaar in de wildernis/de natuur in Nieuw-Zeeland (het geboorteland van Peter) te trekken. Zonder (luxe) bezittingen, zoals een klok, horloge en mobiele telefoon met slechts een tent en wat voorraad vertrekken ze naar de bergen van Nieuw Zeeland. Het plan is één jaar maar het worden er uiteindelijk zeven.
Samenvatting
Miriam en Peter kiezen voor een leven ver weg van de moderne beschaving. Ze leven als nomaden in de bergen en trekken van tent naar hut, jagen op wilde dieren en verzamelen eetbare planten. Ook haar overgang van vegetariër naar jager, noodzakelijk om te kunnen overleven wordt eerlijk beschreven.
Leven in de wildernis is niet altijd makkelijk. Er is kou, honger en eenzaamheid, maar Miriam en Peter vinden ook blijdschap en geluk in de vrijheid en diepe verbinding met de natuur. Miriam’s verhaal geeft niet alleen de fysieke uitdagingen van hun levensstijl weer, maar toont ook de emotionele en filosofische overpeinzingen die het met zich meebrengt. De discussies met haar man over thema’s zoals afhankelijkheid in relaties, geluk, en onze verbinding met de natuurlijke wereld voegen een diepgaande laag toe aan hun avonturen.
Hoewel Miriam’s aanpak extreem kan lijken, biedt haar verhaal een fascinerende kijk op wat het betekent om echt te leven volgens je eigen regels in vrijheid en dicht bij de natuur.
Het boek
Miriam vertelt openhartig en eerlijk over hun nomaden bestaan in de wildernis: de mooie momenten en de tegenslagen. Het af en toe terug moeten naar de bewoonde wereld om boodschappen te doen, geld verdienen met gitaar spelen en zingen. Het leren jagen (met pijl en boog!) en hoe ze huilde nadat ze haar eerste geitje had gedood, de verveling die soms toeslaat, de interessante mensen die ze ontmoeten en hun zintuigen die steeds beter worden: ze ruiken, zien en horen beter, maar ook de relatieproblemen, want je bent wel op elkaar aangewezen. Het één worden met de schitterende natuur maar ook het verraderlijke weer, waaraan je bent overgeleverd, onweer, stortbuien en overstromingen. Miriam beschrijft alles zo beeldend dat je alle avonturen meebeleeft en als klapper op de vuurpijl loop je de 3000 kilometer lange Te Araroa Trail met ze mee. Miriam deelt lief en leed met de lezer en wat het beste naar voren komt, is hoe zij leren te leven in de natuur én hoe zij één worden met de natuur.
‘Many years ago, I had felt that everything had a place except for me. Yet, as I stood here on the earth, I felt for the first time that my feet were connected to the ground. I have a place: it’s here. I feel long roots’ growing out of the backs of my heels. I am firmly secured to the earth I was born into.’ Miriam Lancewood
Aanrader
Woman in the wilderness is een absolute aanrader en krijgt van mij die dik verdiende 5/5.
In essentie is ‘Woman in the Wilderness’ een viering van zelfontdekking en avontuur, een verhaal dat inspireert tot nadenken over onze eigen levenskeuzes en wat ultieme vrijheid voor ons betekent. Je kunt het boek bestellen bij bol.com voor €25,99. Het E-book kost slechts €5,99.
De Auteur
Miriam Lancewood (1983) geboren in de Achterhoek in Nederland, vertrok op haar 22ste naar India waar ze haar man Peter ontmoette. Na jaren door Azië en New Papua Guinea te hebben getrokken, besloten ze een jaar in de wildernis in Nieuw-Zeeland te trekken. Tegenwoordig leven Miriam en Peter in de wildernis in Bulgarije. ‘Woman in the wilderness’ is haar eerste boek. Het vervolg van ‘Woman in the Wilderness’ is ‘Wild at heart/Liefde in de wildernis.’
Meer weten over Miriam? Neem een kijkje op haar website en/of haar YouTube kanaal.
Je kunt hier luisteren naar de aflevering van The Women’s Table, The Book Series, waarin ik in gesprek ga met Miriam over haar boek ‘Woman in the wilderness’ en hun avonturen in Nieuw-Zeeland.
‘My heart is like a wide-open window through which everything can blow free.’ Miriam Lancewood
2 Vinden dit leuk!