De boekentip van Tina Damn Honey

Damn, Honey, Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

‘Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig dat staat in de wet hoor. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Het was maar een grapje, mannen hebben het ook zwaar’. Enkele uitspraken waarmee vrouwen dagelijks te kampen hebben. Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen zijn het meer dan zat. Laat je niet misleiden door de luchtige wijze en de humor waarmee zij dit boek hebben geschreven, Marie Lotte en Nydia zijn bloedserieus. Het moet eens afgelopen zijn met deze misvattingen en ze halen deze dan ook graag onderuit.

Samenvatting

Elke dag weer moeten wij -vrouwen- aan bepaalde verwachtingen voldoen: wel make up maar geen plamuur, wel sexy maar geen hoer, wel sportief maar niet mannelijk, lang haar, slank zijn en curves op de juiste plekken. De vrouw en het vrouwelijke lichaam moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. Waar komt deze indoctrinatie vandaan en wie bepaalt uiteindelijk hoe de vrouw eruit moet zien? Marie Lotte en Nydia praten ongegeneerd (hulde!) over de verwachtingen en de voorwaarden waaraan vrouwen moeten voldoen (volgens de maatschappij, het patriarchaat?) en wat zij er eigenlijk van vinden en sterker nog wat alle vrouwen ervan zouden moeten vinden.

Het boek

Marie Lotte en Nydia vertellen over hun eigen ervaringen, wat zij hebben gehoord, ‘waarom draag je geen lensen’, ‘volg je al een dieet’, ‘zou je dat wel doen’ (een tweede keer opscheppen)? En als je eenmaal bent afgevallen: ‘je bent nu wel erg dun hoor’. Ze leggen uit waarom wij gevoelig zijn voor kritiek op ons uiterlijk en hoe we daarmee het beste kunnen omgaan, de regie terug kunnen pakken met of zonder die extra pondjes en snorharen of haren op andere plekken 😉.

‘We zijn gewend onze eigenwaarde te koppelen aan wat anderen van ons denken. Geeft iemand je een compliment over je billen, dan geeft dat jou de toestemming om je goed te voelen over die billen. Maar hier even een bold statement: je hebt daar helemaal geen toestemming voor nodig. Dus meisjes, tieners, (jonge) vrouwen, FIGHT THE SYSTEM!’

Aanrader

Damn, Honey  is een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt en is absoluut een aanrader en krijgt van mij een dik verdiende 5/5! Alles wat Marie Lotte en Nydia vertellen is zo herkenbaar. Ik geloof dat elke vrouw wel iets zal herkennen. Damn, Honey heeft slechts 83 pagina’s en kost bij bol.com slechts €7,99.  Daarvoor hoef je het dus niet te laten… Dus honey, damn it, go buy the book! 😉

De Auteurs

Marie Lotte Hagen (32) en Nydia van Voorthuizen (33) zijn de oprichters van het feministische platform www.damnhoney.nl Samen hosten ze ook de inmiddels succesvolle en populaire podcast Damn, Honey.

Andere boeken van de auteurs zijn: Queer baby, Damn horny en Heb je nou al een vriend?

1 Vindt dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *