David, de zoon van Afien

Waarom is je moeder zo bijzonder?
Mijn moeder (Afien) is bijzonder omdat ze eigenlijk een perfect rolmodel is. Waar ze een beetje een rebelse jeugd heeft gehad, en waar het een en ander misschien beter geregeld had kunnen worden is ze nu een waanzinnig sterke vrouw waar je tegenop kijkt. Ze heeft een carrière opgebouwd waar je u tegen zegt en ook nog eens een hele bijzondere rol op zich genomen in mijn opvoedproces. Ik weet nog goed dat ik samen met mama naar de tandarts ging op een doordeweekse ochtend een jaar of acht geleden. Ik zag haar altijd als een hele lieve moeder die geen vlieg kwaad doet. Ze werkte die tijd als directeur bij Philadelphia en toen we in de auto zaten werd ze gebeld door een collega. Er was een probleem in het bedrijf met een medewerker en het gesprek werd tamelijk serieus. Mama zette een strenge toon op en controleerde het gesprek. Het was de eerste keer dat ik haar in een dergelijke formele setting meemaakte en ze was echt ‘the boss’. Toen zag ik dat ze niet een vrouw is waar mee je moet sollen en dat maakte me heel trots. Vooral omdat ze na het gesprek meteen weer terug was in de informele setting waarin wij zaten voor het gesprek en het was weer heel gezellig. Het specifieke feit dat we bij de tandarts waren speelt ook nog een rol in dit verhaal omdat ik gedurende mijn puberale jeugd een paar vervelende dingen heb meegemaakt rondom mijn gebit. Mama heeft me hierin altijd enorm gesteund en daarin blinkt zij wat mij betreft heel erg uit.

Waarom is jullie relatie zo bijzonder?
Onze relatie is heel erg bijzonder omdat ze mij in een unieke omgeving heeft opgevoed. Tot mijn vijfde was ze alleenstaand en ze heeft er bewust voor gekozen om haar kind alleen op te voeden. Toch heb ik drie vaderfiguren gehad en dit is geheel te danken aan haar open-minded instelling. Van buitenaf is het misschien een moeilijk te begrijpen verhaal maar het staat vast voor mij dat mijn moeder de beste keuze heeft gemaakt qua opvoeding. Zo heeft ze ten eerste voor een donor gekozen die zij persoonlijk kende waardoor ik ook een goede band met mijn biologische vader Lesly kon opbouwen. Ik zag Lesly ongeveer één keer in de maand en dat was altijd dolle pret. Daarnaast heeft een andere man, genaamd Flip, ook een vader rol op zich genomen omdat hij heel vaak op mij paste. Flip is helaas op mijn 9de overleden maar ik heb ontzettend veel van hem geleerd en aan hem te danken. Dankzij Afien heeft Flip een dergelijke rol in mijn leven gespeeld. Tot slot heeft ze toen ik ongeveer een jaar of 5 was een perfecte partner gevonden die vervolgens ging fungeren als mijn 3de vader figuur. Dankzij Kees ben ik ook gezegend met een stief-broertje. Ik heb sinds mijn 5de tot mijn 19de bij Kees in huis gewoond en hij heeft mij gevormd tot de man die ik nu ben.

Ik ben me eigenlijk pas sinds ik op mezelf ben gaan wonen gaan realiseren wat deze drie mannen voor mij betekend hebben. Het moge duidelijk zijn dat mijn drie vader figuren een positief effect hebben gehad op mijn ontwikkeling als kind en nog steeds nu ik volwassen ben. Ondanks al deze mannen was mijn moeder altijd de eerste waar ik naar toe kon gaan en ging. Zij was en is de rode draad in mijn leven. Ik ben mijn moeder hier ontzettend dankbaar voor en daardoor hebben wij zo’n goede band.

Wat is het liefste dat ze ooit voor jou heeft gedaan, het meest bijzondere?  Dit kan echter ook iets zijn wat ze voor een ander heeft gedaan en waarvan jij vindt dat dat echt heel bijzonder is en haar zo typeert.
Gedurende mijn hele jeugd en eigenlijk nog steeds doet mijn moeder nog hele lieve dingen voor mij. Natuurlijk denk je meteen aan mooie vakanties en cadeautjes als je wordt gevraagd wat het liefste is wat iemand voor je gedaan heeft. Mama heeft gezorgd dat ik ondanks alle gebeurtenissen in mijn leven altijd een veilige thuishaven had. Dat ze dit voor mij heeft weten te creëren naast dat ze ook nog eens keihard heeft gewerkt, is het liefste en het meest typerende aan haar. Ze heeft me altijd in álles gesteund en ik had altijd het gevoel dat ik haar alles kon vertellen. Het milieu waar ik ben opgegroeid was eigenlijk perfect. Alle mogelijkheden om mij op welk gebied dan ook te ontwikkelen waren beschikbaar. Als ik eraan denk om kinderen te krijgen in de toekomst is er één ding die ik ze het liefst zou willen geven. Dat is namelijk een soortgelijke vrije jeugd zoals ik die heb mogen ervaren.

 

3 Vinden dit leuk!

3 reacties

  1. Hoi David,
    Ik ben geraakt door je persoonlijke en warme verhaal over je moeder en je positieve ervaringen met je vaderfiguren.
    Je mag terecht heel blij en trots zijn op je moeder die je een veilige en vrije jeugd heeft gegeven en die inderdaad heel open-minded , betrokken en sterk is. Want zo heb ik je moeder leren kennen in de intervisies met haar samen met Yvonne de afgelopen 30 jaar in Utrecht.
    Dus dank voor je mooie verhaal en heel veel succes in de toekomst.
    Een groet van Gerard

  2. Lieve David, wat een mooie beschrijving van jouw ervaring in je leven met Afien en jouw 3 vaderfiguren. Je spreekt hier ook zoveel dankbaarheid bij uit. Je geeft zo helder aan welke invloed deze mensen hebben gehad om jou een mooi mens te laten zijn, zoals je bent. Ik vind het bijzonder dat ik daar in al die jaren ook een stukje in mee heb kunnen reizen. Lieve groetjes van Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *