Esther Doornbusch even voorstellen

Even voorstellen: Esther Doornbusch

Weggepest van Wikipedia en teruggekomen met hedendaagsesieraden.nl

Omdat ik delen belangrijk vind, uit liefde voor sieraden en omdat ik van schrijven houd ben ik in 2016 gestart met de online sieradenencyclopedie hedendaagsesieraden.nl. Maar zoet en vrolijk is het niet begonnen. Het initiatief is voortgekomen uit woede en frustratie en werd een van de beste dingen die ik in mijn leven heb gedaan.

Aan de Universiteit Utrecht studeerde ik kunstgeschiedenis (1994-2000). Mijn doctoraalscriptie wilde ik schrijven onder leiding van een vrouwelijke docent. Om te kunnen leven heb ik sinds jaar en dag een kantoorbaan voor drie dagen in de week. Dat klinkt saaier dan het is, want mijn kantoor bevindt zich op een magische plek: in het Rijksmuseum. Een mooiere werkplek en een betere werkgever kan ik me niet wensen. Naast mijn werk als coördinator, waarbij ik de complexe logistiek van museale verwervingen samen met een collega draaiende houd, werk ik zo’n 50 uur per week aan het vrij toegankelijke sieradenlexicon.

Toen ik in 2014 begon met het schrijven van artikelen over sieraadontwerpers op Wikipedia belandde ik al gauw in oeverloze discussies. Stomvervelend en tijdrovend. De kunstenaars die ik beschreef zouden niet thuishoren in de online encyclopedie, ze werden afgeserveerd met als motivatie dat het creabea’s van de lokale hobbyclub betrof. Mijn argumentatie dat de betreffende kunstenaars ook met werk in de Rijksmuseumcollectie waren vertegenwoordigd was koren op de molen van de trollen. Ik maakte reclame voor mijn werkgever: een van de hoofdzonden op Wikipedia! Wat ik ook deed, mijn werk deugde niet en alles wat ik inbracht werd tegen mij gebruikt.

Wikipedia is een mannenbolwerk, waar een kleine groep anonieme bewerkers de sfeer bepaalt, of betergezegd: de sfeer bederft. Wereldwijd is de Nederlandstalige Wikipedia berucht vanwege de giftige en onveilige werksfeer. Een jaar lang heb ik me mee laten zuigen in discussies die nergens toe leidden. Lang verhaal kort: ik ben daar weggepest.

Verschillende mensen raadden me aan, na een pijnlijk ritueel met handdoek & ring, zelf een website te beginnen. Een half jaar later heb ik de stap gezet en heb ik het fundament van hedendaagsesieraden.nl gelegd. Het is een van de mooiste en meest geslaagde ondernemingen in mijn leven. Met gemak en vooral plezier werk ik zo’n veertig à vijftig uur per week aan de encyclopedie. Het genereert geen inkomen, wel een hoop voldoening.

Hedendaagsesieraden.nl werd op 16 oktober 2016 ter opluistering van het jubileum van Galerie Ra gelanceerd met 40 artikelen. Om de dag wordt er een nieuw artikel toegevoegd. Vandaag telt de website bijna 1250 artikelen over sieraadontwerpers, musea, galeries, tentoonstellingen, opleidingen en meer. Meer dan 4000 artikelen zijn in voorbereiding. De website heeft een beeldbank met bijna 20.000 afbeeldingen. Door meer dan 1000 mensen wordt de website gevolgd.

Jillian Moore - hedendaagsieraden

Jillian Moore, Jewelry Artist 

Op de website komt veel positieve respons, uit alle delen van de wereld, van kunstenaars, verzamelaars, studenten, docenten, museummedewerkers, galeriehouders en andere geïnteresseerden. Dat was nooit gebeurd als ik niet zo was gedwarsboomd in mijn bijdragen aan Wikipedia. Dus: trollen bedankt!

Omdat ik geloof in delen en niet in het courante kapitalistische systeem, heb ik ervoor gekozen de website niet te monetizen. Dat houdt zaken simpel, overzichtelijk en bereikbaar voor iedereen. Ik hoef geen winkeltje te spelen en mensen uit te sluiten: ik heb daar geen zin in en het bespaart een hoop tijd die ik liever in de inhoud steek. Mensen die geld (over) hebben en hun waardering willen uitspreken en willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het sieradenlexicon kunnen een centje storten. Dat gebeurt met enige regelmaat en dan maak ik een dansje.

 

  Vind dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *