de boekentip van Tina: met Nederland in therapie, Kiza Magendane

Met Nederland in therapie, Kiza Magendane

‘Ik heb mezelf vooral met de vraag beziggehouden: hoe kunnen we in verscheidenheid samen door een deur? Ik ben in een verscheurd land geboren. Wie vanuit dat verleden komt en de kansen heeft om in een veilige omgeving een nieuw bestaan op te bouwen, moet in mijn ogen zijn dankbaarheid vertalen in daden.’ Kiza Magendane

Samenvatting

De 15-jarige Kiza komt in 2007 als vluchteling uit Congo naar Nederland. Hier aangekomen stelt hij zichzelf een aantal vragen, ‘hoe word je van een vluchteling een burger’, welke reis leg je dan af en mag hij wel Nederlander worden? En als hij dan (officieel) Nederlander is, word hij dan ook als zodanig geaccepteerd en mag hij er dan bij horen en krijgt hij ook een plek aan tafel om mee te praten?

Kiza praat over de verschillen tussen de ‘echte’ Nederlanders, die het zat zijn dat zij zich maar constant moeten aanpassen aan ‘die buitenlanders’, en de Nederlanders met een migrantenachtergrond die het zat zijn steeds te moeten horen dat ze maar moeten ‘oprotten’ naar hun eigen land. Hij praat met beide ‘groepen’ over waarom zij zo denken en hoe ze dichter tot elkaar kunnen komen. Daarom stelt hij voor om met Nederland in therapie te gaan.

Het boek

Kiza beschrijft Nederland als een huis met een binnenkamer (de plek waar ons gedrag en het ‘savoir faire’ worden gevormd) en een publieke ruimte (hier ontmoet men mensen uit andere binnenkamers). Het fundament van het huis bestaat uit: het raam (de relatie met de buitenwereld), het scherm (de gedeelde verhalen) en de tafel (het maken van bindende afspraken). Ook stelt hij de vraag, wat is de Nederlandse identiteit en kunnen we (alle Nederlanders) tot een gezamenlijke identiteit komen? Hij komt ook tot de conclusie dat niet alle bewoners van het huis Nederland aan tafel mogen zitten, de plek waar de beslissingen worden genomen.

Aanrader

Het boek is een absolute aanrader en krijgt van mij die dik verdiende 5/5. Als vrouw van kleur en als Nederlandse met een migrantenachtergrond is veel van wat hij vertelt herkenbaar. Kiza geeft niemand de schuld van de situatie in het huis Nederland. Integendeel, hij moedigt alle bewoners aan met elkaar in gesprek te gaan door naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren, want dat we een hoop van elkaar kunnen leren, staat voor hem als een paal boven water.

De Auteur

Kiza Magendane (1992) is in Congo geboren en in 2007 als vluchteling naar Nederland gekomen. Hij heeft in Amsterdam en Antwerpen politicologie gestudeerd en werkt in Den Haag als adviseur op het gebied van internationale samenwerking. Als schrijver en essayist publiceert hij in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer (bron: Uitgeverij Prometheus).

  Vind dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *