Selfmade, de boekentip van Tina

Selfmade: Inspired by the Life of Madam C.J. Walker, A’Lelia Bundles

“Wonderful hair, leads to wonderful opportunities”, Sarah Breedlove (23 december 1867-
25 mei 1919), beter bekend als  Madam C.J. Walker. Zij is de eerste vrouw die ook wel de eerste selfmade miljonair van de Verenigde Staten wordt genoemd: van een zogenaamde kansloze ongeschoolde landarbeider transformeerde zij zichzelf tot één van de meest succesvolle selfmade ondernemers uit de twintigste eeuw.

Samenvatting

Sarah heeft geen gemakkelijk leven. Als ze 14 jaar is, wordt ze misbruikt door haar zwager. Om hieraan te ontsnappen, trouwt ze met William Moses. Als hun dochter twee jaar oud is, overlijdt hij. Zonder werk, geld en hoop krijgt ze door de stress te maken met een hoofdhuidaandoening die tot haaruitval leidt. Sarah gaat zelf experimenteren en ontwikkelt uiteindelijk een haarproduct gericht op het haar van de Afro-Amerikaanse vrouw. Als beginnende ondernemer reist ze jaren rond en gaat ze van deur tot deur en struint ze markten, kermissen, kerken en herbergen af om haar producten aan te prijzen en te verkopen. Het wordt een groot succes. In 1906 trouwt ze met Charles Joseph Walker en verandert ze haar naam in Madam C.J. Walker.

Het boek

Sarah krijgt met zo ontzettend veel tegenslagen in haar leven te maken, dat je je bijna afvraagt hoe het mogelijk is dat ze overeind blijft staan. Als zwarte vrouw heeft ze met zowel seksisme als racisme te maken en zowel de witte als de zwarte zakenman wil eigenlijk geen zaken met haar doen maar wel met haar (zwarte) echtgenoot. In het boek wordt ook verteld over haar teleurstellende ontmoeting met Booker T. Washington op wie Sarah haar hoop had gevestigd meer bekendheid te krijgen. Deze vertelde haar echter dat hij haar niet zou helpen, omdat zij als zwarte vrouw haar plek niet kende. Het boek is eerder uitgebracht onder de titel On her own ground, the life and times of Madam C.J. Walker.

Aanrader

Wetende dat het een waargebeurd verhaal is, kan ik niet anders dan het boek een dik verdiende 5/5 te geven. Het is ongelooflijk wat ze heeft meegemaakt, hoe ze daarmee is omgegaan en hoe ze ondanks alle tegenslagen zo succesvol is geworden. Over empowerment en veerkracht gesproken!
Selfmade is te koop bij Bol.com voor €16,89. Geen zin om het boek te lezen? Kijk dan naar de succesvolle miniserie op Netflix over het leven van deze bijzondere vrouw!

De Auteur

A’Lelia Bundles, geboren in 1952 in Chicago, is een Amerikaanse journalist, nieuwsproducent, auteur en de achter-achterkleindochter van de bekende Sarah Breedlove ook wel bekend als Madam C.J. Walker. Geïnspireerd door het verhaal van haar betovergrootmoeder besloot A’Lelia een biografie over haar leven te schrijven. Als historicus is ze betrokken bij MCJW, een haarverzorgingslijn eveneens geïnspireerd op de haarproducten van Madam C.J. Walker. A’Lelia is magna cum laude afgestudeerd van Harvard en heeft een masters degree van de Columbia University Graduate School of Journalism. Ze is lid van de Phi Beta Kappa en de American Academy of Arts and Sciences. Andere boeken van de auteur zijn: All about Madam C.J. Walker (2018) en Madam Walker Theather Center (2013).

2 Vinden dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *