Susanne, de Wereldvrouw

Wat (of wie) was de belangrijkste reden om te gaan reizen (emigreren of immigreren)?
De belangrijkste reden om naar Nederland te verhuizen – eigenlijk waren het meerdere:

  1. mijn man is een Nederlander
  2. het was toen (in 1999) voor mij veel makkelijker om in Nederland werk te vinden dan andersom (ik had in Duitsland een tijdelijk contract op mijn werk).
  3. mijn man was net aan een nieuwe baan begonnen en we konden het huurhuis van zijn zus in ` Amsterdam overnemen (omdat zij gingen verhuizen).
  4. Amsterdam is natuurlijk vele malen spannender dan een Oost-Duitse kleine stad en ik vind reizen en andere landen/steden ontdekken met het leukste wat er is.

Waar liep je tegenaan tijdens je reis en hoe ben je daarmee omgegaan?
Allereerst natuurlijk de taal, ik kon eigenlijk geen enkel woord Nederlands. Nu is dat in Amsterdam op zich geen enkel probleem, maar mijn probleem was ook nog dat ik amper Engels kon (ik ben opgegroeid in de DDR en had maar 3 jaar Engelse les op school). Toen ik naar Nederland verhuisde ben ik meteen begonnen aan een cursus Nederlands voor Duitsers aan het Goethe-Institut. Daar leerde ik binnen 2 weken al zoveel dat ik me redelijk kon redden in het Nederlands. En toen besloot ik ook om van het nadeel dat ik geen Engels kon een voordeel te maken: omdat ik dus geen Engels kon moest iedereen wel Nederlands met mij praten. Een probleem wat namelijk vele buitenlanders hier hebben – iedereen praat Engels en schakelt meteen over als zij horen dat je niet Nederlands bent. En verder vond ik het in het begin best eng – ik kom uit een relatief kleine stad in
Oost-Duitsland (230.000 inwoners) en woonde ineens in Amsterdam… wat mij hier heel erg hielp was dat mijn man me gewoon in het diepe gegooid heeft. Hij moest werken en kon me dus niet ’aan het handje nemen’ – ik kreeg toen een plattegrond van Amsterdam van hem en moest/kon zelf op pad. Hiervoor ben ik hem nog steeds erg dankbaar. Ik ging dus meteen zelf mijn BSN-nummer aanvragen, ging zelf bij uitzendbureaus langs en ik ging de stad ontdekken.

Wat is/zijn je meest inspirerende ervaring(en) van je reis? 
Dit vind ik best een moeilijke vraag… Ik denk het meest inspirerende is, dat ik dingen deed/kon/durfde waarvan ik niet dacht, dat ik het ooit zou doen. En dat ik veel nieuwe vrienden heb gevonden, die hetzelfde voelden/meemaakten als ik.

Als je het mocht overdoen, zou je dan de reis opnieuw maken, waarom wel of niet?
Ik zou het zeker zo weer overdoen! Als je (nog) geen kinderen hebt (want met kinderen wordt het allemaal wat lastiger vind ik) – gewoon gaan en proberen! Ik kreeg van oude vrienden ook te horen dat kan nooit goed gaan wat ik doe… Ik ga ineens samenwonen in een vreemd land met een man, die ik daarvoor 4 jaar lang alleen maar tijdens vakantie en om het weekend zag, ik spreek de taal niet en ik heb geen werk – dit wordt nooit wat… Gelukkig heb ik niet naar deze mensen geluisterd!

1 Vindt dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *