Women & Leadership de boekentip van Tina

Women & Leadership, Julia Gillard & Ngozi Okonjo-Iwaela

Slechts 21% van de 3343 ministerposten in 153 landen worden bezet door vrouwen (bron World Economics Forum).

De Verenigde Staten, Frankrijk, Nigeria, Mexico en Japan hebben nog nooit een vrouwelijke president gehad.  Italië, Spanje, Zweden, Maleisië, Singapore en Nederland hebben nog nooit een vrouwelijke minister-president gehad.

Minder dan 10% van de wereldleiders is een vrouw. Slechts 57 van de 193 landen in de VN hebben (ooit) een vrouwelijke leider (gehad), dit kan een positie als minister president of president zijn.

Samenvatting

Julia en Ngozi gaan in gesprek met acht vrouwelijke leiders: Jacinda Ardern (Minister President Nieuw Zeeland sinds 2017), Ellen Johnson Sirleaf (voormalig President Liberia van 2006 tot 2018), Michelle Bachelet (voormalig President Chili van 2006 tot 2010 en van 2014 tot 2018), Erna Solberg (voormalig Minister President Noorwegen van 2013 tot 2021), Hillary Clinton (voormalig Minister van Buitenlandse Zaken van de VS, eerste vrouwelijke presidentskandidaat van de VS, voormalige First Lady van de VS), Theresa May (voormalig Minister President Verenigd Koninkrijk van 2016 tot 2019), Joyce Banda (voormalig President van Malawi van 2012 tot 2014) en Christine Lagarde (Voorzitter van de Europese Centrale Bank sinds 1 november 2019).

De vrouwen praten openlijk over hun persoonlijke ervaringen, het seksisme waarmee zij te maken hebben (gehad), de ongelijke behandeling en de vooroordelen ten opzichte van hun mannelijke collega’s en over de dingen die ze anders hadden willen doen.

Het boek

Julia en Ngozi gaan op zoek naar verklaringen waarom vrouwelijke leiders het moeilijker hebben dan hun mannelijke collega’s. Er komt veel aan de orde: het uiterlijk (haar rok is wel erg kort, maar gelukkig heeft ze mooie benen), het moederschap (wie zorgt voor de kinderen omdat jij zo nodig carrière moet maken), het huwelijk (wat vind je man ervan dat je zo vaak van huis bent). Vragen die nooit aan mannelijke leiders worden gesteld. En natuurlijk de inspirerende interviews met de hierboven genoemde acht vrouwelijke leiders.

Aanrader

Het boek is een echte eye opener en daarom alleen al een aanrader. De vrouwen aan het woord ‘klagen en zeuren’ niet, ze vertellen gewoon open en eerlijk hun verhaal en praten over hun ervaringen. Het boek krijgt van mij dan ook die dik verdiende 5/5.

De Auteurs

Julia Gillard, was de eerste vrouwelijke Minister President van Australië van 2010 tot 2013 namens de Labor Party. Na haar vertrek uit de politiek werd zij gasthoogleraar aan de Universiteit van Adelaide en werkte ze bij het Brookings Institution’s Center for Universal Education.

Op 9 oktober 2012 werd ze wereldwijd gelauwerd door haar misogyny speech waarmee ze reageerde op de beschuldiging van oppositieleider Tony Abbot (leider van de centrum-rechtse Liberal Party of Australia) die haar beschuldigde van seksisme.

In 2014 bracht ze haar autobiografie My Story uit, Women & Leadership volgde in 2020 en haar nieuwe boek ‘Not now, not ever, 10 years from the misogyny speech’ komt in oktober 2022 uit.

Dr. Ngozi Okonjo-Iwaela is een Nigeriaans-Amerikaanse econoom en internationale ontwikkelingsdeskundige. Zij werkte 25 jaar als ontwikkelingseconoom en later als Managing Director Operations bij de Wereldbank. Sinds 2020 is zij speciale gezant voor het mobiliseren van internationale economische hulp voor problemen als gevolg van de Covid-19 crisis in Afrika.

Andere boeken van haar zijn: Transparency and Accountability in the Management of Public Funds: How Sensibly Must African Countries Stand? (2011), Reforming the unreformable (2012), Fighting Corruption is dangerous (2018) en Women & Leadership (2020).

 

  Vind dit leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *