Yeftha, de Wereldvrouw

Wat (of wie) was de belangrijkste reden om te gaan reizen (emigreren of immigreren)?
Ik heb altijd al het verlangen gehad om te gaan reizen om nieuwe plaatsen te ontdekken. Mijn eerste verre reis was naar Japan in 2009 en toen kreeg ik de ‘travel bug’ te pakken. In 2016 begon ik aan de studie Japanstudies aan de Universiteit in Leiden en dit triggerde mijn verlangen om ook andere Aziatische landen te bezoeken. Als je alleen reist, dan ontmoet je zoveel andere mensen en je hoort allerlei reisverhalen wat je nieuwsgierig maakt naar andere landen. Toen ik voor de tweede keer Japan bezocht, was het mij aangeraden om naar Australië te gaan. In Januari 2017 reisde ik voor het eerst naar Australië en heb ik voornamelijk de East Coast gebackpacked. In Australië heb ik mijn huidige partner Russell leren kennen. Hij werkte in Melbourne en had een backpackers werkvergunning om een jaar lang in Australië te kunnen werken. Mijn partner Russell komt uit Schotland en was vrij laat begonnen met reizen, maar had besloten zijn baan op te zeggen in Schotland en te gaan reizen, want je bent nooit te oud om dit te doen. Mijn partner en ik wilde beiden graag blijven reizen. Samen hebben we Korea, Vietnam en Thailand bezocht. Wij hadden beiden een 1 jaar werkvergunning aangevraagd in Nieuw-Zeeland in 2018, nadat we ongeveer een jaar in Brisbane en Melbourne hadden gewoond. Ons plan was in eerste instantie om Nieuw-Zeeland rond te reizen met een campervan, maar plannen veranderen. Wij hadden beiden een drukke baan in Auckland en kwamen erachter dat we heel graag in Nieuw-Zeeland wilde wonen. Na ongeveer een jaar in Auckland gewoond te hebben, besloten we dat het tijd was om naar het Zuidereiland te verhuizen en sindsdien wonen wij Christchurch. Drie weken voordat onze 1-jarige werkvergunning zou verlopen, kreeg Russell een aanbod van zijn werk om een werkvisum aan te vragen wat ons de mogelijkheid geeft om in september 2021 een (permanente) verblijfsvergunning aan te vragen. We kijken hier beiden erg naar uit.

Dit was een ideale kans die wij niet konden laten gaan. Wij voelen ons erg thuis in Nieuw-Zeeland, maar missen onze families. Ik ben toch heel erg blij dat we deze stap hebben genomen en kijk erg uit naar het moment dat we een permanente verblijfsvergunning kunnen aanvragen.

Waar liep je tegenaan tijdens je reis en hoe ben je daarmee omgegaan?
In Australië liep ik erg tegenaan om een baan te vinden. Het is best lastig voor jongere vrouwen om een baan in Australië te vinden, vanwege het feit dat dit land meer banen biedt voor mannen. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het best lastig was om een baan te vinden. CV-formats zijn iets anders dan in Nederland en in Australië gaat in eerste instantie de voorkeur uit naar mensen waarvan Engels de moedertaal is. Ik had het gevoel dat ik mijzelf echt moet bewijzen en voornamelijk omdat backpackers niet overal geapprecieerd worden, want sommige Australiërs zijn van mening dat backpackers hun banen afpakken. Connecties zijn daarom erg belangrijk. Ik heb diverse banen gehad dankzij verschillende uitzendbureaus.  Op deze manier heb ik connecties opgebouwd en mijzelf weten te bewijzen. Zo heb ik dit ook in Nieuw-Zeeland gedaan en dit heeft mij ontzettend geholpen.

Wat is/zijn je meest inspirerende ervaring(en) van je reis?
Het is erg bijzonder en vooral in deze tijd om andere culturen en landen te bezoeken. Een ervaring hier in Nieuw-Zeeland wat ik niet zo gauw zou vergeten was de Tongariro Alphine Crossing (World Heritage Site). Mijn partner en ik hebben de 19,4 kilometer trek in oktober 2019 gedaan en het was fantastisch. Een contrast van vulkanisch gebied en ijs en sneeuw. Erg bijzonder om dit zo mee te maken. Ik heb veel gezien tijdens mijn reizen, maar dit was echt uniek. Ik moet zeggen dat Stewart Island ook echt een highlight was, vanwege het feit dat je daar zoveel inheemse vogels hebt zoals de Kiwi en het is zo mooi dat die vogels nog steeds in het wild leven.

Als je het mocht overdoen, zou je dan de reis opnieuw maken, waarom wel of niet?
 Ik zal mijn reizen absoluut opnieuw willen maken. Als je voor het eerst naar een ander land gaat, ga je misschien af op een boek of aanraders via internet. Ik heb echter geleerd dat het soms ook erg leuk kan zijn om naar een land of plaats te gaan waar je niets van weet. Op die manier word je soms verrast en krijg je adviezen van de lokale bevolking, wat negen van de tien keer iets is waar je zelf niet aan gedacht hebt. Ik heb zulke mooie herinneringen aan mijn reizen en ben mijn partner dankbaar dat wij dit samen mochten doen. Ik geloof dat je nooit te oud ben om te gaan reizen en nieuwe landen te bezoeken. Wij willen nog zoveel meer landen bezoeken en hopen dat wij die gelegenheid krijgen om dit te mogen doen. Reizen is geweldig, je ontmoet zoveel mensen, je leert nieuwe dingen en je komt in aanraking met nieuwe culturen. Ik zou eenieder willen aanmoedigen om te reizen, want het verandert je kijk op het leven.

5 Vinden dit leuk!

Eén reactie

  1. Reizen verlengd en verrijkt het leven van de reiziger.
    Ik zou het ook zo graag meer willen doen. Zuidoost Azië trekt mij heel sterk. Daarom ben ik ca. 2 jaar geleden een reisbureau gestart. Zie http://www.asiatraveltours.nl
    Ik ben bezig meer duurzame en eco reizen te organiseren.
    Reizen naar Nieuw Zeeland en Australië staan op mijn buketlijst.
    Ik wens je veel reisplezier en gefeliciteerd met je aanstaande verblijfsvergunning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *